dimecres, 19 d’agost del 2009

Dolomites III: Escalada de via llarga

La majoria de les vies llargues que vam realitzar estan situades al grup Cinque Torri, un conjunt d'agulles caòtiques i laberíntiques on es barregen vies clàssiques i vies esportives. Hi ha itineraris de pocs llargs que permeten fer-ne dos en un dia. Cal tenir en compte que les vies clàssiques tenen la roca molt polida ja que es repeteixen des de fa molts anys (durant l'estiu, és fàcil que en un dia les pugin més de 4 cordades). És una zona de còmode accés, en funció de l'agulla a escalar es triguen entre 5 i 20 minuts a peu des del cotxe.

Cinque Torri

Via Coscia a la Torre Quarta Bassa (Grupo Cinque Torri)

Via de 40 metres, de 2 llargs (6a, 5+). Es fa el cim de la Torre Quarta Bassa i es baixa per la seva cara oest amb un rapel de 20 metres. Equipada amb parabolts, només cal portar cintes exprés. Bona via per tastar la roca i prendre contacte amb l'ambient.

Pol al peu de via

Pol al cim de la torre

Via Ignacio Dibona a la Torre del Barancio (Grupo Cinque Torri)

Via de 110 metres, de 5 llargs (4, 4+, 3+, 4, 4). Es fa el cim de la Torre del Barancio i es baixa per la seva cara sud amb dos rapels de 25 metres. Només estan equipades les reunions amb una anella de l'època original; esporàdicament es troba algun pitó. Imprescindible un joc de tascons, friends petits i bagues pels ponts de roca. Via molt estètica tant per la puajada com per la baixada. De fet vam decidir fer la via l'any passat quan vam veure els rapels volats d'una cordada que en baixava.

Itinerari de la via

Gemma iniciant el rappel de baixada

Via Myriam a la Torre Grande Cima Sud (Grupo Cinque Torri)

Via de 150 metres, de 6 llargs (5, 4, 2, 4+, 5, 4). És una via clàssica i, al llarg dels anys, multitud de material, pitons, anelles... s'han anat sumant a la via fins a provocar una certa confusió en l'itinerari. Imprescindible un joc de tascons, friends i bagues pels ponts de roca.

Itinerari de la via

Pol al L4

Intent a la via Dallago a la Ra Gusela (Grupo Nuvolau)

Diem intent perquè el dia escollit el fred ens en va treure tot just arribar a la primera reunió. De fet, això va ser una sort, perquè de baixada vam comprovar que ens havíem confós de via i no estàvem a la via correcta. D'aquí en vam treure una bona lliçó: necessitem un diccionari de termes d'alpinisme italià-català ja que no vam saber traduir la descripció de la guia italiana. Algú sap què vol dir clessidre, chiodo, gradoni, cengie, ghiaie...?

Ra Gusela

Pol al L1

7 comentaris:

Pietro ha dit...

Vaja, vaja, monogràfic a les Cinque Torri eee ;)
A veure "chiodo" és pitó i "cengia" crec que és repisa o feixa.

Gemma ha dit...

Pietro, felicitats pel 7a!!!!!!!!!
Has de fer el post aviat, que tenim moltes ganes de conèixer els detalls, eh? On va ser? A Cavallers amb granit o a Viuet??? Cuenta, cuenta...

El tema vocabulari específic és molt complicat, imagina't la següent descripció d'un imaginari peu de via: "la via comença a sota d'un degotall, entre una franja de roca gris i una fisura en diagonal, tot just on acaba l'herbei i comença la tartera".
Series capaç d'entendre això escrit en italià?????

Efectivament, chiodo és pitó. Al final vam aprendre fins i tot la diferència ente "chiodo piantato", "chiodo fissi" i "chiodo ad espansione"! Llàstima que d'aquests últims no en vam veure gaires, je je je...

Us faig un truc per la visita a Morella ;)

Pietro ha dit...

Cavallers - African Wall - L1 de la Somos los Conguitos

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats per l'activitat! Agulles tan maques i amb poca aproximació és un luxe a Dolomites, una bona feinada però trobar la informació no? veig que la baixada no és complicada com acostuma per ací...guardeu-vos de la calor, des que he tornat que no m'en sé avenir, amb la fresca que fèia a Picos! ens veïem.

Llorenç ha dit...

Ep!!!bona feinada per les torri!!! es un lloc preciós on hi ha vies per a tots els gustos!!! es dels llocs que no m'importarà tornar-hi!

Gemma ha dit...

Jaume, de baixada fàcil res de res! Ens vam liar molt baixant de la Torre Grande, altre cop per culpa de la descripció de l'itinerari en italià. Havíem de baixar per la cara oest i vam acabar fent un parell de ràpels per la cara est :( va ser més aventura la baixada que la pujada, sort que tot va acabar bé :)
Com ha anat pels picos d'Europa? Heu fet el Naranjo? No he trobat a ningú del campament i no tinc cap notícia de com us ha anat...

Llorenç, les Dolomites són un lloc per repetir, cinque torri, 3 cime, nuvolau, cristallo, sorapis, pelmo.... és una imensitat inabastable! Ja estem dient de tornar-hi l'any que ve, je je je...
Què heu fet vosaltres aquest estiu? M'haig de posar al dia de tots els blogs :)

Llorenç ha dit...

Bones Gemma! nosaltres ens hem decantat per la part més occidental dels Alps, aproximacions curtes(max 2 hores) bon temps i pocs km!!! hem estat 25 dies i tots els dies ens hem posat l'arnés!!!
Ara la feinada es la de penjar les piades!!
Dolomites també hi tenim pendent el retorn!!