diumenge, 15 d’agost del 2010

Vacances als Pics d’Europa I

Aquest estiu hem decidit repetir a Astúries, concretament als Pics d’Europa. Hem estat al bonic poblet de Cangas de Onís que ens va semblar un magnífic camp base per apropar-nos a la majoria d’indrets que volíem visitar. Tot i així hem vist molt convenient de fer una estada a la banda de Lleó dels Pics d’Europa ja que els accessos d’aquella banda queden força distants des de Cangas... un altre estiu serà!


ESCALADA ESPORTIVA

Evidentment, tenint en compte la gran quantitat de roca calcària de tots els Pics d’Europa, hi ha força escoles d’esportiva. Malgrat la tradició escaladora dels locals i l’alt nombre d’escaladors provinents de tot arreu, trobem a faltar una guia d’escalada que ressenyi les escoles de la zona. Per sort, la gran amabilitat de l’escalador local Juanra i una recerca prèvia des de casa, ens va ajudar a trobar-les. Les que vam visitar van ser:

Següenco

Següenco, a només a uns minuts de Cangas de Onís, és una paret orientada al Sud Oest, amb tres sectors enmig de valls profundes i poblets mig penjats de prats amb desnivells increïbles. Vam estar al sector Picon, on destaquem les vies Vuelo estratosférico, 6c i Picon, 6c+, amb una entrada molt desplomada.


Poo de Cabrales

Sens dubte és l’escola més destacable de la zona. Es troba a uns 30 minuts de Cangas, just abans del conegut poble d’Arenas de Cabrales. Amb dos sectors, el de abajo i el de arriba, té gran diversitat de graus tot i que el grau baix és gairebé inexistent i força dur. Cal dir que és molt espectacular la gran quantitat de “xorreres” amb parets desplomades. Un petit Kalimnos en ple Astúries.
Aquest dia vam tenir la sort d’anar amb el grup d’amics del Juanra, que ens van fer de guies i aconsellar les vies més guapes. Aquí destacaríem el 7a Infiltrados encadenat per la Gemma.


Carbes

Carbes és a uns 20 minuts de Cangas de Onís, en un poblet prop de la vall del Sella. Aquí hi vam trobar la típica paret de calcari, amb forats i els típics canalizos de la zona. Destaquem un parell de vies ben guapes al sector principal, uns magnífics 6b+ i 6c verticals i amb un desplom al final de la via: Diente de tiburon i A broca no macho. Tot i així, els altres sectors són poc visitats i algunes parets fins i tot s’han omplert de vegetació: una llàstima.


La Forcada

La Forcada és un turonet de roca aïllat, amb la típica forma d’enforcadura, molt a prop de la vila d’Arriondas, on comença el famosíssim “Descenso del Sella”. Tot i que té moltes possibilitats vam concloure que s’hi havien obert poques vies i que alguns subsectors estan una mica abandonats. Un dels sector més recomanables és el sector Cercau, amb vies desplomades de bons forats.



ESCALADA DE VIA LLARGA

Peña de Fresnidiello, via Separación real

Vam tenir alguns dies de pluja precisament quan volíem atacar alguna via al Naranjo de Bulnes...

Tot i això, volem recomanar-vos el Fresnidiello, un impactant monòlit prop del poblet de Sotres, que ha estat reequipat i que disposa de parabolts nous de trinca en els passos més compromesos.
Allà vam poder disfrutar de la via Separación real, de 300m de longitud, 6a. Una veritable aventura! Molt recomanable per al qui no agrada massa el terreny d’aventura però sí la via llarga.

Ens va quedar pendent, també per mal temps, la via Soldados de fortuna del Cueto Pampín, just al costat de la Peña Fresnidiello... un altre cop serà!