dimecres, 8 de setembre del 2010

Vacances a Benasque I

Cada estiu passem uns dies al Pirineu... no hi ha volta de full: és casa nostra i no deixarà mai de sorprendre’ns i enamorar-nos...

Enguany hem estat ben bé deu dies a Benasque. Feia temps que no hi anàvem i ens venia molt de gust; a més, hi havia alguns projectes per dur a terme...


Comencem el post parlant d'escalada, en el proper ja explicarem les excursions ;)

ESCALADA ESPORTIVA

Ens ha sorprès la quantitat de zones d’esportiva que hi ha als voltants de Benasque! Totes molt aprofitables i amb gran quantitat de vies; la majoria orientades al sud, de manera que a l’estiu o s’hi va molt d’hora o més aviat tard... però al ser alta muntanya hem aprofitat moltíssim malgrat la calor.

Recomanem sobretot les guies d’escalada Guia de escalada deportiva de Benasque y alrededores, de Alex Portillo i també la de Escaladas junto al Ésera 2, de Luis Alfonso.

Aigües Pases

Ens va agradar moltíssim! Tot i tractar-se de roca d’esquist les vies són molt boniques, llargues i contínues... Hi ha poquíssima aproximació, i es troba quasi al capdemunt de la carretera que acaba a la vall de Remuñe. Vam tastar quasi totes les vies de l’esquerra. Un sector per repetir!


Sahún

Molt a la vora de Benasque amb el cotxe, es tracta d’una paret orientada al Sud-est, amb dos o tres sectors en el que havia estat una pedrera. La roca és calcari, i també alguns trossos de xorreres. Recomanem la via Columna Durruti 6c+, la millor via esportiva de la vall segons el propi Alex Portillo...



Sesué

Ens va dur a aquest sector la seva orientació Oest (ombra al matí) i el fet que volíem fer una mica de descans... Ens vam trobar que de seguida ens va atrapar el sol i que les vies van resultar força explosives, algunes, i bastant sobades, les altres... El fet que es trobi just damunt la carretera antiga que pujava a Benasque (aproximació zero) ha contribuït a que el marbre d’aquesta paret s’hagi polit tant. Cal dir però que s’han obert noves vies al sector de la dreta, de les quals no teníem la graduació i que fan molt bona pinta.


VIA LLARGA

Ampriu, via ETPCP (110m, 6c)

Just el primer dia de ser a Benasque ja vam decidir atacar la via llarga a la zona dels Amprius, prop de Cerler, on havíem vist algunes vies de diversos llargs equipades totalment amb parabolts.


En realitat volíem fer la via Estalentao però l’aproximació va resultar força complicada, gens evident i ens vam equivocar. Vam trobar una bonica placa de granit amb un parell de vies equipades amb força parabolts i vam suposar que anàvem bé.

Després d’uns llargs per plaques força fines i una de les diagonals en adherència més espectaculars on ens hàgim posat vam descobrir que havíem fet la famosa via ETPCP, amb un pas de 6c! Va ser molt apassionant i us la recomanem a tots! Us posem aquí la ressenya d’en Luichy:

9 comentaris:

Pietro ha dit...

Realment té molt bona pinta tot això, sobretot Aigües Pases i la via de les Xorreres (és la Durruti oi?).
Benasque també és una gran desconeguda per mi des del punt de vista de l'escalada.
A per cert, felicitats pel placot d'adherència de 6c, és molt espectacular!

Silvia ha dit...

Qué maravilla de sitio. Cómo me gustaría saber escalar pero creo que soy un poco cobarde.

Besos.

Gemma ha dit...

Pere, sí, la foto és de la Columna Durruti, espectacular! Nosaltres també vam quedar sorpresos amb les possiblitats d'esportiva a Benasque... i això que només vam visitar una quarta part de totes les zones d'esportiva! Crec que ja sabem on tornarem a anar l'any que ve ;)
I la placa de d'adherència és d'aquelles que recordes molt de temps, el Pol encara va dient "això és molt finet!" :)

Silvia, el Pirineo es un lugar precioso... Y si no escalas puedes hacer excursiones andando preciosas!

Pol Cruells ha dit...

I tant que era finet! però que bonic que és tot allò, eh? ... i poder anar a escalar cada dia a un lloc diferent... M'hi apunto!

Jaumegrimp ha dit...

Ep parella, quants llocs nous! a mí m'ha agradat sobretot la foto de laplaca de la ETCCP, acollonant! no m'extranya lo del Pol!!! les assegurances es veuen força alegres i en flanqueig...quina por!! com per encendres com un llumí....

Gemma ha dit...

Jaume, ens va sorprendre les possibilitats que té Benasque des del punt de vista de l'escalada... Nosaltres, com segurament tu, només havíem anat a Benasque pels tresmils.
La placa de la ETPCP feia posar la pell de gallina, però la veritat és que està molt ben assegurada amb parabolts. Sort, que si no... ;)

Pol Cruells ha dit...

Sí, hi ha molts parabolts, però tot i així les vaig passar "canutes"! recomanable...

Pol Cruells ha dit...

Sí, hi ha molts parabolts, però tot i així les vaig passar "canutes"! recomanable...

Aleix ha dit...

Hola, estic intentant trobar alguna ressenya de la zona: AigüesPases. Saps com averiguar quines vies es troben entre IV i 6a?
Moltes gràcies, un bloc MOLT interessant!!